Sayfalar

19 Mayıs 2015 Salı

St Pierre ve Miquelon Adaları Tatil Yerleri Arkaplan Duvar Kağıdı resimleri

St Pierre ve Miquelon Adaları Tatil Yerleri Arkaplan Duvar Kağıdı resimleri

St Pierre ve Miquelon Adaları
St Pierre ve Miquelon Adaları

St Pierre ve Miquelon Adaları


Saint Pierre ve Miquelon, kuzeybatı Atlantik’te Newfoundland’^ güneyinde,

St Lawrence Körfezi’nin ağzına yakın, 25 kilometre uzunluğunda ufak bir takımadadır. Kanada ve Quebec’e çok yakın olmasına rağmen, 6.400 km uzaklıktaki Fransa’nın bir parçası gibidir. Takımadada Fransızca konuşulur, para birimi Euro’dur ve sabahları adalara taze baget ekmek kokusu hakimdir.

Fransa, Kuzey Amerika kolonilerine teslim olduktan sonra bazı adaları elinde tuttu ve bu adalar Fransa’nın Atlantik’teki balıkçılık üssü oldular. Özellikle general De Gaulle’ün donanmayla rıhtım işçilerinin grevini bastırma çabası gibi kötü muameleler bile, takımada halkının anavatanına sadakatini zedelememiş ve her iki dünya savaşında da adalılar büyük kayıplar vermiştir.

Adalar genel olarak çıplak ve kayalıktır, sadece ince bir turba katmanı bu coğrafyanın sertliğini azaltır. Kıyılar genelde diktir ve yalnızca -nüfusun %80’inin yaşadığı- St Pierre limanı denizciler için bir korunak sağlamaktadır. Bu öneminin yanı sıra, St Pierre adaların yönetim merkezidir ve en önemli havaalanı da burada bulunur. Eskiden sadece küçük gemilere barınma imkânı sağlayan bu liman, sonradan yapay dalgakıranlarla geliştirilmiştir.

Takımadalar önceden üç adadan oluşuyormuş: St-Pierre, Miquelon ve Langlade. Fakat, 18. yüzyıldan sonra Miquelon ile Langlade, dar ve uzun bir kumsal şeridiyle kalıcı olarak birbirine bağlanmıştır. Miquelon ve St-Pierre adaları, 6 km uzunluğundaki bir boğazla birbirlerinden ayrılırlar. Balıkçılar bu boğaza, güçlü akıntılardan esinlenerek “Cehennem Ağzı” ismini yakıştırmışlardır.

Bugün, takımada sakinlerinin başlıca geçim kaynakları balıkçılık ve turizmdir. Bunlara ek olarak, adalar Fransız hükümetinden maddi yardım almaktadır ve Fransa’nın Kuzey Amerika’da egemenlik kurduğu dönemlerin bir mirası olarak değer görmektedir.

NUFUS:

6.400 (2005)

NE ZAMAN GİDİLİR:

Haziran ile Ağustos arası, hava durumunun belirsizliğine, yoğun sis ve düşük hava sıcaklığı olasılığına rağmen en uygun dönemdir.

NASIL GİDİLİR:

Nova Scotia/Sydney’den veya St John’s'tan uçakla veya Fortune’dan feribotla.

DİKKAT ÇEKENLER:

Ile aux Marins'te bulunan ve 1960’lı yıllarda terkedilmiş olan hayalet köye tekne turları mevcuttur.

Langdale Kumulu, 10 km boyunca uzanan bir sahil kordonudur.

Görkemli St-Pierre Katedrali görülmeye değerdir.

Adanın geçmişte denizcilik açısından ne denli önemli olduğunun kanıtları St-Pierre Müzesi'nde bulunmaktadır.

BİLMENİZ GEREKENLER:

1920'li ve 30’lu yıllardaki içki yasağı, kısa süreli de olsa adaya ekonomik fayda sağlamıştır; ada halkı balıkçılığın yanı sıra içki kaçakçılığıyla da meşgul olmuştur. Bugün sahilde sıralanan çok sayıda boş ambar, o günlerin hatırasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder