Sayfalar

19 Mayıs 2015 Salı

Queen Charlotte Adaları Tatil Yerleri Arkaplan Duvar Kağıdı resimleri

Queen Charlotte Adaları Tatil Yerleri Arkaplan Duvar Kağıdı resimleri

Queen Charlotte Adaları
Queen Charlotte Adaları

Queen Charlotte Adaları

British Columbia’daki Prince Rupert’in batısında kalan ve Pasifik Okyanusu’nda yer alan Queen Charlotte Adaları, okyanus altında uzanan sıradağların tepelerinden oluşur. Takımadalar 1.884 adadan meydana gelir ve içlerinde en büyükleri Langara, Graham,

Moresby, Louise, Lyell, Burnaby ve Kunghit Adaları’dır. Kuzeydeki Graham Adası ve güneydeki Moresby Adası en büyük kara kütlesine sahip adalardır.

Takımadalardan okyanusa doğru 2 km girildiğinde kıta sahanlığı okyanusun dibine dalar ve su bir anda derinleşir; burası Kanada’nın en etkin deprem bölgesidir.

Adanın yerlileri olan ve 7000 yıldır bu coğrafyada yaşayan Haida halkı adaları Haida Gwaii (insanların adaları) veya Xhaaidlagha Gwaayaai (dünyanın ucundaki adalar) olarak adlandırmıştır. AvrupalIların adalarla ilk teması ise 1774 yılında, bölge Juan Perez tarafından keşfedildiğinde gerçekleşmiştir. AvrupalIları takip eden kürk tacirleri bölgedeki sıradışı hayvan türlerini katlederek Haida halkına büyük zarar vermiş. Ada, 1787 yılından itibaren İngiltere Kralı III. George’un eşi olan Kraliçe Charlotte’un ismiyle anılmaya başlanmıştır.

AvrupalIların müdahalelerine rağmen adanın doğal sükuneti ve zengin kültürel tarihi bozulmamıştır. Haida halkı madencilik, tomruk ticareti, balıkçılık ve son yıllarda turizmle geçinmektedir. Haida halkının büyük çoğunluğu Graham Adası’nda ikâmet eder. Skidegate’de Haida halkına ait tarihi eserlerin ve yerel sanat eserlerinin sergilendiği bir kültür merkezi, Tlell’de de bir sanat topluluğu bulunur. Old Masset ise geleneksel oymacılığın merkezidir.

Naikoon Ulusal Parkı, Graham Adası’nın kuzeybatısında bulunur, geniş kumsallara, bataklık yosunlarına, yaşlı ormanlara ve nehirlere ev sahipliği yapar. Son buzul çağında, geri çekilen buzulların tortuları bu coğrafyayı şekillendirmiştir. Uzun ve geniş kumsallar bölgenin ilgi merkezleridir. Tow Hill’in kuzey sahilinde yer alan yaklaşık 100 metrelik bazalt mostrası bölgenin dikkat çekici yerlerindendir. Rose Spit ise Pasifik Okyanusu üzerinden göç eden kuşların uğrak noktası olması ve ekolojik bir korunak teşkil etmesi açısından keşfetmeye değerdir.

Gwaii Haanas Ulusal Parkı ve Haida Ulusal Parkı ise takımadaların güney ucunda yer alır. 138 adayı kapsayan ve kuzeyden güneye 90 km uzanan bu el değmemiş bölgeye teknelerle veya deniz uçağıyla gidilebilir. Dağlar batıya doğru dikleşerek yükselir ve sahil şeridi güzel koylarla, körfezlerle ve adacıklarla bezenmiştir. Ormanlar, yaylalar, bataklıklar, haliçler, somon akımları ve suyosunu yatakları bu bölgedeki zengin yaşamın kaynaklarıdır. Balinaları, kel kartalları, yuva yapan deniz kuşlarını, siyah ayıları, nehir samurlarını ve denizaslanlarını gözlemlemek için ideal bir bölgedir.

NÜFUS:

4.935 (2001)

NE ZAMAN GİDİLİR:

Nisan ile Kasım arası.

NASIL GİDİLİR:

Vancouver veya Prince Rupert’ten Sandspit’e uçakla veya Prince Rupert’ten feribotla.

DİKKAT ÇEKENLER:

Naikoon Eyalet Parkı, muhteşem sahilleri ve kumullarıyla keşfedilmeye değer bir yerdir.

Gwaii Haanas Ulusal Parkı ve Haida Ulusal Parkı, muhteşem doğal güzelliklere sahip, ücra bir bölgedir. Takımadaların kuzeybatı bölgesinde yer alan Langara Adası’nda asırlık ormanlar, deniz kuşu kolonileri ve ilgi çekici bir deniz feneri bulunur.

Clements Limanı sakinleri, ılıman yağmur ormanlarından kesilen dev tomrukların ticaretiyle ve balıkçılıkla geçinirler. Zirveleri karla kaplı olan Queen Charlotte Dağları ile çevrelenen Rennell Koyu, kano gezisi, yürüyüş ve balık avlamak için idealdir.

Louise Adası, tarihi totem direkleriyle ünlüdür.

BİLMENİZ GEREKENLER:

Az gelişmiş ve ücra bir bölge olduğu için, konforlu, lüks otellerde konaklamak isteyen turistlere göre değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder