Sayfalar

18 Mayıs 2015 Pazartesi

Prens Edward Adası Arkaplan Duvar Kağıdı resimleri

Prens Edward Adası Arkaplan Duvar Kağıdı resimleri

Prens Edward Adası
Prens Edward Adası
Prens Edward Adası

Hilal şekilli Prens Edward Adası, Kanada’nın en küçük eyaletidir. Yüzölçümü 5.520 kilometrekare olan bu ada, Kanada’nın bazı ulusal parklarından bile küçüktür ve adayı bir haftadan kısa bir sürede gezmek mümkündür. St Lawrence Körfezi’nde yer alan ada New Brunswick ve Nova Scotia şehirlerinin kuzeyinde kalır.

Adanın gerçek yerlileri olan Mi’kmaq halkı, adayı “dalgaların üstündeki beşik” anlamına gelen Abegweit ismiyle bilirler ve adanın, kutsal ruh tarafından denize savrulan bir parça kırmızı kilden meydana geldiğine inanırlar. Fransız kâşif Jacques Cartier 1534 yılında adaya sahip çıkmış, ancak on sekizinci yüzyılın sonlarında adaya İngilizler hakim olmuştur. Ada, Kanada’nın doğuşuna sahne olan Charlottetown Konferansı’na (1864) kadar bağımsızlığını sürdürmüş ve bu konferansta kazandıkları “Konfederasyonun Beşiği” unvanıyla beraber Kanada sınırlarına dahil olmuştur.

Prens Edward Adası, sükunet ve huzur arayanlar için idealdir. Ada sakinleri sıcakkanlı ve konukseverdir. Adanın yeşil, sarı ve kırmızının çeşitli tonlarıyla yamalanmış inişli çıkışlı bir coğrafyası, huzur veren bir doğası vardır. Adanın yumuşak coğrafyasına serpilmiş olan ufak köylerde insanlar, modern hayatın zorluklarından uzak yaşarlar. Bugün ada sakinlerinin çoğu, tıpkı selefleri Mi’kmaq’lar gibi tarım ve balıkçılıkla geçinirler.

Hem denizde hem de karada cömert olan adanın istiridyeleri, midyeleri ve ıstakozları meşhurdur. Ayrıca, güzel deniz fenerleri, üç şeritli caddeleri, 19. yüzyıl tarzı evleri, koyları, parkları, kayalıklı burunları ve uzun kumsalları görülmeye değerdir.

NÜFUS:

137.000 (2006)

NE ZAMAN GİDİLİR:

Etkinliklerin çoğu Mayıs ayındaki Victoria Günü ile Ekim başlarındaki Şükran Günü arasındadır. Ada, sonbahar aylarında daha sakin ve görülmeye değerdir.

NASIL GİDİLİR:

Charlottetown’a uçakla, Nova Scotia’dan Wood Islands’a feribotla veya Confederation Köprüsü’nden karayoluyla.

DİKKAT ÇEKENLER:

Summerside’da her Temmuz ıstakoz karnavalı düzenlenir. Cavendish yakınındaki Green Gables Evi görülmeye değerdir. Provincial Park’taki Brundenell Nehri’nin kayalıklı ve inişli çıkışlı kıyıları doğa yürüyüşü için idealdir. Harika manzarasıyla Panmure Adası deniz feneri, Mayıs ile Eylül arasında açıktır. Orwell Comers tarihi köyü, 19. yüzyıldaki ada yaşantısını yansıtır. Prens Edward Adası Ulusal Parkı, yabani deniz yaşamı gözlemlerinin merkezidir.

BİLMENİZ GEREKENLER:


Sıradışı bir tatil deneyimi için, Temmuz ile Ekim arasında gerçekleştirilen Charlottetown Festivali’nde, aynı isimli ünlü romandan uyarlanan “Anne of Green Gables” müzikalini izlemelisiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder